ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ЛОКАЛІЗАЦІЇ ПЛАЦЕНТИ В МАТЦІ - Удовицька, Н.О. (Світ медицини та біології, 2015)
Вивчено клінічний перебіг вагітності і пологів у 1080 жінок. Проведено ультразвукових сканувань – 1450 (в динаміці); антропометрій – 560; кардіотокографій – 710 (в динаміці); тонусметрій – 242; морфологічних досліджень послідів – 80. Встановлено, що клінічний перебіг пологів залежить від локалізації плаценти в порожнині матки. Розташування її у верхніх відділах матки сприяє виникненню слабкості пологової діяльності. Навпаки, при низькому розташуванні плаценти частіше спостерігаються гіпотонічні кровотечі в післяпологовому періоді. Прогнозування слабкості пологової діяльності повинне здійснюватися на підставі виявлення факторів ризику. Виявлена залежність пологової діяльності від локалізації плаценти в матці дало змогу лікарю акушеру-гінекологу враховувати даний фактор при прогнозуванні розвитку СПД. Своєчасне прогнозування та адекватна профілактика СПД дозволили знизити частоту слабкості пологової діяльності в 3 рази, а оперативного розродження – в 2 рази.
Keywords: вагітність; пологи; плацента; слабкість пологової діяльності