МОДУЛЯТОРИ ТІОЛ-ДИСУЛЬФІДНОЇ СИСТЕМИ В КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕНЬ ЕНЕРГЕТИЧНОГО МЕТАБОЛІЗМУ В ПРИ ГОСТРІЙ ЦЕРЕБРАЛЬНІЙ ІШЕМІЇ - Горбачова, С.В.; Бєленічев, І.Ф.; Кучеренко, Л.І.; Бухтіярова, Н.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Порушення окисно-відновного статусу в нейронах в умовах експериментального гострого порушення мозкового кровообігу обумовлює формування мітохондріальної дисфункції та, як наслідок, порушення енергетичного метаболізму. Важливу роль у підтримці редокс-статусу відіграє тіол-дисульфідна система, а саме співвідношення рівня відновленого та окисленого глутатіону в нейронах. Відновлення тіолового редокс-статусу клітини шляхом використання модуляторів тіол-дисульфідної системи позитивно впливає на функціонування мітохондрій та попереджує розвиток мітохондріальної дисфункції. Наявність в молекулярній структурі вказаних препаратів SH-групи та їхня здатність зв’язувати цитотоксичні деривати активних форм кисню захищає транскрипційні фактори від окисної модифікації, а також підтримує редокс-гомеостаз у клітині та запобігає відкриттю мітохондріальної пори.
Keywords: енергетичний метаболізм; мітохондріальна дисфункція; модулятори тіол-дисульфідної системи