ВПЛИВ ПРЕПАРАТІВ КВЕРЦЕТИНУ НА МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ У МІОКАРДІ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ ТИПУ 1 - Посохова, К.А.; Стечишин, І.П. (Світ медицини та біології, 2015)
У дослідженнях на щурах вивчалось вплив водорозчинної та ліпосомальної форм кверцетину на морфологічні зміни у міокарді за умов цукрового діабету типу 1. Тварини у дослідження відбирались на основі попереднього визначення у крові рівня глюкози. Корекція Корвітином цукрового діабету типу 1 знижувала проникність судинної стінки, що гістологічно проявилося зміною її товщини, зменшувала пошкодження ендотеліального шару та агрегацію еритроцитів у просвітах судин, що частково покращувало структурний стан саркоплазми клітин. Ліпофлавон зменшував пошкодження судин переважно артеріального русла, структурні зміни кардіоміоцитів не спостерігалися, проте мав місце помірний периваскулярний набряк та набряк строми.
Keywords: цукровий діабет; морфологія; серце; антиоксиданти; кверцетин