УЛЬТРАСТРУКТУРА КРОВОНОСНИХ КАПІЛЯРІВ МІОКАРДА ЮВЕНІЛЬНИХ ТА МОЛОДИХ ЩУРІВ ІЗ ВРОДЖЕНИМ ГІПОТИРЕОЗОМ - Чухрай, С.М. (Світ медицини та біології, 2015)
Електронно-мікроскопічно досліджені кровоносні капіляри міокарда лівого шлуночка 7 та 45 добових щурів із ВГТ (вродженим гіпотиреозом). Рівень вільного тироксину в плазмі крові визначали імуноферментним методом при виведенні щурів з експерименту. Встановлено, що у ювенільних 7-и добових щурів з вродженим гіпотиреозом суттєвих змін в кровоносних капілярів міокарда на ультраструктурному рівні не спостерігається, а можливі перебудови на молекулярному рівні ще повністю компенсовані внаслідок адаптаційних можливостей юного організму, що дозволяє протидіяти впливу патологічних чинників, якими є дефіцит гормонів щитоподібної залози та запобігти розвитку структурних пошкоджень. У молодих (45-и добових) тварин з ВГТ в кровоносних капілярах міокарда лівого шлуночка розвивається комплекс змін, які мають ознаки і компенсаторно-пристосувальних, і деструктивно-дистрофічних процесів. В кровоносних капілярах міокарда щурів з ВГТ активізація процесів трансендотеліального переносу речовин відбувається на фоні знижених біосинтетичних процесів. Деструктивно-дистрофічні процеси проявляються лізисом і набряком цитоплазми та органел в ендотеліоцитах. Частина ендотеліоцитів знаходиться на різних стадіях апоптозу.
Keywords: міокард; кровоносні капіляри; щури; вроджений гіпотиреоз; електронна мікроскопія