ВПЛИВ СУБТОКСИЧНИХ ДОЗ ОЛІГОЕФІРІВ НА ВУГЛЕВОДНИЙ І ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ОБМІН ПЕЧІНКИ БІЛИХ ЩУРІВ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Щербань, Н.Г.; Жуков, В.І.; Безродна, А.І.; Зайцева, О.В.; Ващук, Н.А.; Оветчин, П.В.; Гопкалов, В.Г. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою роботи було вивчення тривалого субтоксичного впливу олігоефірів двох марок на вуглеводний і енергетичний обмін печінки в умовах підгострого токсикологічного експерименту на білих щурах. Ксенобіотики Л-3603-2-12 і Л-10002-2-80 в дозі 110 і 1100 ДЛ50 порушують вуглеводний обмін на фоні пригнічення біоенергетичних процесів. В дозі 1100 ДЛ50 олігоефіри стимулюють відновлювальні синтези, що може розглядатись як напруга захисно-пристосувальних механізмів спрямованих на забезпечення гомеостатичної функції організма. Олігоефіри при тривалій токсифікації 110 ДЛ50 приводять до зриву захисно-пристосувальних механізмів і розвитку гіпотоксичних станів, що лежить в основі формування дістрофічних і деструктивних процесів, провідним ланцюгом яких є мембранна патологія.
Keywords: олігоефіри; вуглеводний обмін; енергетичний обмін; метаболізм; токсичність; здоров´я