ОСОБЛИВОСТІ ГЕМОЦИРКУЛЯЦІЇ У ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОМУ КОМПЛЕКСІ У ВАГІТНИХ З ПРЕЕКЛАМПСІЄЮ - Макаров, О.Г. (Світ медицини та біології, 2015)
Було проведено ультрасонографичне дослідження з визначенням систоло-діастолічного співвідношення, пульсаційного індексу та індексу резистентності маткової артерії, спіральних артерій матки, артерії пуповини та середньо мозкової артерії плоду проводилось у 30 здорових вагітних та у 90 – з прееклампсією різного ступеня тяжкості. Показано, що по мірі зростання ступеня тяжкості прееклампсії відбуваєтся прогресуюче погіршення матково-плацентарно-плодового кровообігу, найбільш чутливим показником якого, є збільшення індекса резистентності в судинах, що досліджувались.
Keywords: судинний опір; доплерометрія; матково-плацентарно-плодовий кровоплин