КИСЛОТОУТВОРЮЮЧА ФУНКЦІЯ ШЛУНКУ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГАСТРИТІ ТА ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГАСТРИТІ З СУПУТНІМ УРАЖЕННЯМ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ - Скубицька, Л.Д.; Севериновська, О.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Простежено залежність між значеннями кислотності шлункового соку та травною функцією шлунково-кишкового тракту у хворих на хронічний гастрит та у хворих з декількома патологіями – хронічним гастритом та супутнім ураженням підшлункової залози. У хворих І (хронічний гастрит) та ІІ (хронічний гастрит з ураженням підшлункової залози) груп встановлено зниження кислотопродукції шлунку, з більш вираженим ефектом в групі хворих з обома патологіями. Також у осіб ІІ групи в більшій мірі знижено функції перетравлення білків тваринного походження, розщеплення та засвоєння жирових компонентів їжі, перетравлення рослинної клітковини. З’ясовано, що при хронічному гастриті з наявністю супутнього ураження підшлункової залози кислотоутворююча функція шлунку знижується і може бути причиною розвитку не лише складних патологічних станів у ньому, але і впливати на травну функцію всього шлунково-кишкового тракту.
Keywords: хронічний гастрит; шлункова секреція; гепатобіліарна система; травна функція