ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ СОНОГРАФІЧНИХ РОЗМІРІВ МАТКИ ТА ЯЄЧНИКІВ У РІЗНІ ФАЗИ МЕНСТРУАЛЬНОГО ЦИКЛУ З ПОКАЗНИКАМИ РОЗМІРІВ І БУДОВИ ТІЛА ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ДІВЧАТ ЕКТОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ - Черкасова, Л.А. (Світ медицини та біології, 2015)
У дівчат із ектоморфним соматотипом для більшості сонографічних розмірів матки та частини розмірів яєчників визначені достовірні кореляції з антропо-соматометричними параметрами і показниками компонентного складу маси тіла в період різних фаз менструального циклу. Під час усіх фаз менструального циклу спостерігається однотипність зв’язків як за силою, кількістю, так і за їх напрямком. Ширина, товщина і об’єм лівого яєчника та товщина правого яєчника, визначені під час овуляції, не мають статистично значущих кореляцій з жодним антропо-соматотипологічним параметром або показником компонентного складу маси тіла.
Keywords: кореляції; матка; яєчники; сонографічне дослідження; дівчата; розміри тіла