ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЇ ДЕКАМЕТОКСИНУ ТА ЙОГО ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ НА АДГЕЗІЮ БАКТЕРІЙ - Гончар, О.О.; Назарчук, О.А.; Палій, Д.В.; Коваленко, І.В.; Яцула, О.В.; Буркот, В.М. (Світ медицини та біології, 2015)
В роботі наведені нові дані щодо дії лікарських антисептичних препаратів декаметоксину® аурідексану, горостену®, декасану® на адгезивні властивості штамів стафілококів і ешерихій. Встановлено, що на адгезію S. aureus та E. coli суттєво впливали відповідні мінімальні бактеріостатичні та бактерицидні концентрації декаметоксину ® (0,48–1,90 мкг/мл; 1,90–15,20 мкг/мл); аурідексану та горостену® (0,96–7,60 мкг/мл; 3,80–15,20 мкг/мл); декасану® (1,90–3,80 мкг/мл; 3,80–15,20 мкг/мл), які можуть забезпечити надійний профілактичний та лікувальний ефект.
Keywords: адгезія; стафілококи; ешерихії; декаметоксин®; аурідексан; горостен®; декасан®