ВПЛИВ ЕПОКСИДВМІСНИХ ПОЛІОКСИПРОПІЛЕНПОЛІОЛІВ НА ГЕНЕТИЧНИЙ АПАРАТ В УМОВАХ ТРИВАЛОЇ ТОКСИФІКАЦІЇ У МАЛИХ ДОЗАХ - Жуков В. І., V.I.; Щербань М. Г, N.G.; Ніколаєва О. В., O.V.; Кучерявченко М. О., M.A. (Світ медицини та біології, 2015)
Вивчено вплив Лапроксидів, в умовах субтоксичного надходження до організму експериментальних тварин, на генетичний апарат та обгрунтування прогнозу потенційної небезпеки для людини і оточуючого середовища. Результати дослідження вказують, що Лапроксиди у 1/10 і 1/100 ДЛ50 збільшують частоту хромосомних аберрацій, а саме делецій, діцентриків, транслокацій, поодиноких та парних фрагментів, кільцевих хромосом і знижують мітотичну активність клітин червоного кісткового мозку. У 1/10 ДЛ50 ксенобіотики знижують кількість живих ембріонів та підвищують кількість місць резорбцій на тлі збільшення доімплантаційної, післяімплантаційної і загальної ембріональної загибелі. Прояв мутагенного ефекту на рівні загальнотоксичної їх дії дозволив виключити у даної групи сполучень наявність специфічної мутагенної дії.
Keywords: Лапроксиди; ксенобіотики; хромосомні аберрації; мітотична активність; мутації