СТАН АЛЬВЕОЛЯРНОЇ КІСТКИ І ЯСЕНЕВОЇ ТКАНИНИ У САМИЦЬ ЩУРІВ ЗА УМОВ НЕСБАЛАНСОВАНИХ РАЦІОНІВ ГОДУВАННЯ - Погребняк, Г.В. (Світ медицини та біології, 2015)
В роботі представлені результати дослідження стану альвеолярної кістки і ясеневої тканини у самиць щурів, яких утримували на незбалансованих раціонах годування за показниками вмісту тригліцерідів в тканинах і резорбції альвеолярної кістки. Рівень вмісту тригліцеридів в тканинах пародонту у експериментальних тварин залежить від раціонів годування. Несбалансованість раціону годування тварин за вмістом легкозасвоюваних вуглеводів призводить до підвищення рівню тригліцеридів, як ознаки інсулінорезистентності, в альвеолярній кістці і ясеневій тканині. Резорбція альвеолярної кістки оцінювалась від середньої інтенсивності до інтенсивної. При утриманні тварин на несбалансованому за вмістом жирів рослинного походження раціоні годування прояви ознак інсулінорезистентності в тканинах пародонта і резорбція альвеолярної кістки значно посилюються. Раціон годування, несбалансований за вмістом жиру тваринного походження не впливає на дослідні тканини.
Keywords: Раціони годування; вуглеводи; жири; самиці щурів; альвеолярна кістка; ясенева тканина; резорбція; тригліцериди; інсулінорезистентність