ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ РАЦІОНАЛЬНОЇ ФАРМАКОТЕРАПІЇ ПРИ ПОЄДНАННІ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ І ХРОНІЧНОЇ ОБСТРУКТИВНОЇ ХВОРОБИ ЛЕГЕНЬ - Абдуллаев В. А.; Бахшаліев А. Б.; Юсіфов Р. Н. (Світ медицини та біології, 2015)
Провели вивчення впливу тривалого застосування селективного бета - адреноблокатора небівололу в один і той же час доби, не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю води, під час або після їди - по 5 мг 1 раз на добу. Було обстежено 58 хворих (ХОЗЛ + ІБС- 32 хворих, ІБС- 26 хворих), провідної патологією у яких була ІХС, маніфестувати стенокардією і/або порушеннями ритму серця. Всім хворим діагноз ІХС був підтверджений інструментальними та біохімічними дослідженнями. Хронотропні ефективність небі¬во¬лола не викликала сумнівів. Підібрані дози були достатніми для досягнення цільової ЧСС і знижували ЧСС у спокої на 11,25 ± 9,97 уд. / Хв і при навантаженні. Висновки. Монотерапія небівололом дозволяє нормалізовать АТ у більшості хворих на гіпертонічну болезнью 1-й і 2-го ступеня. Небіволол не викликає розвитку ортостатичної гіпотензії, порушень ліпідного та вуглеводного обмена, не впливає на показники функції зовнішнього дихання, у тому числі у хворих з ХОЗЛ.
Keywords: β-адреноблокатори; поєднання ішемічної хвороби серця і хронічної обструктивної хвороби легень