ЕНДОНАЗАЛЬНА ТЕРАПІЯ ДО І В ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ У ХВОРИХ З ДІАГНОЗОМ АДЕНОЇДИТ - Абілова, Ф.А. (Світ медицини та біології, 2015)
192 хворих з діагнозом аденоїдит були розділені на 4 групи. У першій групі в якості місцевого лікування був використаний октенисепт, у другій групі 1% розчин диоксидина, в третій групі 10-20% - розчин сульфацила натрію. Четверта група була контрольною. До операції хворим в порожнину носа були призначені 5% - розчин натрію бікарбонату, 0,18% -розчин адреналіну і один з вищевказаних антимікробних розчинів. Отримані результати показали, що хворим, яким до і після операції були призначені носові краплі, післяопераційний період у порівнянні з контрольною групою протікав відносно благополучно і протягом року рецидиви захворювання зустрічалися рідше. Поряд з цим переваги антибактеріальних препаратів окремо не були виявлені, звільнення носа і носоглотки від слизових виділень із застосуванням антимікробних препаратів дали хороший лікувальний ефект.
Keywords: аденоїдит; місцева терапія; антимікробні препарати