ОСОБЛИВОСТІ РЕМОДЕЛЮВАННЯ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА ПРИ ВТОРИННІЙ АРТЕРІАЛЬНІЙ ГІПЕРТЕНЗІЇ НА ФОНІ ПОДАГРИ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАЛЬНОЇ ТАКТИКИ - Данюк, І.О. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою роботи стало дослідження структурних показників лівого шлуночка (ЛШ) у хворих на первинну подагру з синдромом артеріальної гіпертензії (АГ) з оцінкою ефективності комбінації блокатору рецепторів ангіотензину II (БРА II) та блокатору кальцієвих каналів (БКК) щодо впливу на процеси зворотного ремоделювання ЛШ. Досліджено 50 чоловіків з подагрою та синдромом АГ, 30 чоловіків з гіпертонічною хворобою (ГХ) і 20 здорових чоловіків. Методикою эхокардіоскопії (ЕХО-КС) визначали основні параметри ЛШ. Хворим на подагру протягом 24-тижнів проводилася корекція АГ комбінацією лозартану та лерканидипіну.У хворих на подагру з синдромом АГ встановлено достовірно вищі показники маси міокарду ЛШ (ММЛШ), індексу ММЛШ (іММЛШ) та вплив ступеню АГ, тривалості подагри та абдомінального ожиріння на процеси ремоделювання ЛШ. Встановлено, що 24-тижнева корекція АГ у хворих на подагру комбінацією лозартану та лерканидипіну достовірно покращує структурні показники ЛШ.
Keywords: подагра; артеріальна гіпертензія; ремоделювання лівого шлуночка; лозартан; лерканидипін