ОПТИМІЗАЦІЯ ВИБОРУ МЕТОДА ПЛАСТИКИ ВЕНТРАЛЬНИХ ГРИЖ У ХВОРИХ З ОЖИРІННЯМ - Лавренко, Д.О. (Світ медицини та біології, 2015)
В умовах хірургічного відділення багатопрофільного лікувального закладу за період з 2010 по 2015 рік проліковано 146 хворих з вентральними грижами у поєднанні з ожирінням. З них кількість чоловіків становила 24 (16,4%), жінок 122 (83,5%). Хворі були у віці від 25 до 82 років. Середній вік пацієнтв складав 53 роки. Встановлено що вибір тактики хірургічного лікування хворих з вентральними грижами та ожирінням повинен плануватися в залежності від результатів доопераційних обстежень. У процесі проведення багатофакторних досліджень були встановлені критерії для вибору використання різних видів пластики черевної стінки. Відповідно методику аутопластики варто застосовувати при пластиці малих гриж. При виконанні аллогерниопластики перевагу варто надавати методові "sublay", метод "іnlay" – змушено використовувати при дефіциті тканин у ділянці грижового дефекту.
Keywords: вентральні грижі; ожиріння; внутрішньочеревний тиск