ОСОБЛИВОСТІ ЗУБНИХ РЯДІВ ТА ОКЛЮЗІЇ В ОСІБ З УЩЕЛИНОЮ ГУБИ І ПІДНЕБІННЯ - Панахов Н. А.,; Гасанлі Е. Я.,; Гасанлі, Н.С. (Світ медицини та біології, 2015)
Було обстежено 68 хворих з уродженими ущелинами губи і піднебіння, що проживають в місті Баку, а також в інших містах і районах Азербайджанської Республіки. Були виявлені аномальне положення зубів, поперечні розміри зубних рядів, відстань між іклами, довжина переднього відрізка, розмір апікального базису, форма зубної дуги, баланс місця, зміщення центральної лінії в міліметровому значенні, глибина кривої Шпеє на нижній щелепі. Стан, що виник у хворих з уродженими ущелинами губи і піднебіння при оклюзії щелеп, призводить до зниження жувальної ефективності. Так як звуження, а також вкорочення зубних рядів веде до зменшення загальної оклюзійної площі зубів, тим самим і до зменшення площі зіткнення між зубами і антагоністами.
Keywords: ущелини губи і піднебіння; зубощелепної аномалії; зуби; зубні ряди; оклюзія; прикус