ПОРІВНЯННЯ ЕНДОСКОПІЧНОЇ РЕТРОГРАДНОЇ ХОЛЕЦИСТОПАКРЕАТОГАРФІЇ, УЛЬТРАЗВУКОВОЇ ДІАГНОСТИЦІ ТА ФЕКАЛЬНОЇ ЕЛАСТАЗИ 1 В ДІАГНОСТИЦІ ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ - Парунян Л. М., L.М. (Світ медицини та біології, 2015)
29 пацієнтам з ХМ у віці 39-61 років було проведено ЕРХПГ, УЗД і визначався рівень фекальної еластази 1. Контрольну групу склали 15 практично здорових людей. Вивчались біохімічні показники, ІМТ, тривалість захворювання, вираженість клінічних симптомів. Тяжкість ХП за даними ЕРХПГ 0-1 бал виявлена у 5 пацієнтів, 2 бали у 14, 3 у 10 пацієнтів. У 25 пацієнтів було виявлено 5 УЗ-критеріїв змін паренхіми і протоку підшлункової залози. У 25 пацієнтів виявлено зниження рівня фекальної еластази нижче референтних значень (нижче 200 мкг/г): у 8 з них значення біло нижче 50 мкг/г. У контрольній групі рівень фекальної еластази 1 був у межах 300-466 мкг/кг. Чутливість і специфічність фекальної еластази 1 склала 83% і 94% відповідно. Виявлена від’ємна кореляція між тривалістю захворювання, вираженістю клінічних симптомів та рівнем еластази 1 в калі. Рівень фекальної еластази 1 добре корелює з результатами ЕРХПГ.
Keywords: хронічний панкреатит; ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія; ультразвукове дослідження; фекальна еластаза 1