ОСОБЛИВОСТІ РЕМОДЕЛЮВАННЯ СУДИН ТА МАРКЕРИ ІМУНО-ЗАПАЛЬНОЇ ВІДПОВІДІ У ХВОРИХ НА ГХ II СТАДІЇ - Фуштей, І.М.; Мочоний, В.О. (Світ медицини та біології, 2015)
Клінічне та патогенетичне значення імуно-запальної відповіді у виникненні ішемічної хвороби серця (ІХС) у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) вивчено недостатньо. Для визначення ступеня ремоделювання судин (РС) та його взаємозв’язку з концентрацією імуно-запальних маркерів у плазмі крові проведено комплексне клініко-параклінічне дослідження 180 хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) ІІ стадії. Встановлено, що швидкість розповсюдження пульсової хвилі (ШРПХ) по аорто-стегновому сегменту (АСС) була найвищою при поєднанні ІХС та ГХ (11,4 ± 0,5 м/с проти 10,1 ± 0,2 м/с у пацієнтів з ГХ без ІХС, p < 0,05). Виявлено достовірний прямий зв’язок середньої сили (R=+0,31, p=0,0004) між рівнем інтерлейкіну-1β та товщиною комплексу інтима-медіа дистального сегменту загальної сонної артерії, а також між ШРПХ по АСС та інтерлейкіном-1β (R= + 0,23, p=0,01).
Keywords: гіпертонічна хвороба; ішемічна хвороба серця; ремоделювання судин; імуно-запальні маркери