УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ДОВГОТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ МІКРООРГАНІЗМІВ РОДУ CLOSTRIDIUM - Брич, О.І.; Синетар, Е.О.; Черненко, В.Ю. (Світ медицини та біології, 2015)
Мета: удосконалення способу укладання музейних штамів анаеробних мікроорганізмів та перевірка їх життєздатності у процесі тривалого зберігання. Методи: дослідження проводили із застосуванням мікроскопічних, бактеріологічних та біохімічних методів. Результати: у роботі запропоновано технологію приготування інкапсульованих зразків музейних еталонних штамів анаеробних мікроорганізмів роду Clostridium, які мають діагностичне та промислове значення. Встановлено високу життєздатність зі збереженими вихідними біологічними властивостями еталонних культур анаеробних бактерій у процесі тривалого зберігання. Висновок. Доведено перспективність застосування запропонованої методики виготовлення зразків музейних еталонних штамів анаеробних мікроорганізмів з метою тривалого зберігання культур у мікробіологічних лабораторіях.
Keywords: анаеробні бактерії; зберігання; життєздатність