МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ПЕРИФЕРІЙНОГО НЕРВА ЩУРІВ ПІСЛЯ ПОШКОДЖЕННЯ ТА ФАРМАКОЛОГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ НА РАННІХ ЕТАПАХ ДОСЛІДЖЕННЯ - Демидчук, А.С. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою роботи було проведення порівняльного морфологічного аналізу периферійного нерва щурів за умов застосування нейропептидних засобів та без фармакотерапії через 3 тижні після його пошкодження.Дослідження було проведено на білих щурах лінії Вістар, які були поділені на три групи. Тваринам I, II та III груп відтворили експериментальну модель травми сідничого нерва. У післяопераційному періоді щурам першої групи фармакотерапія не проводилась. В другій групі щурам в післяопераційному періоді внутрішньоочеревинно вводили щоденно протягом 21 дня церебролізин у дозі 0,02 мг/кг, тваринам третьої групи внутрішньоочеревинно вводили щоденно протягом трьох днів церебрал у дозі 0,02 мг/кг. Досліджували морфологічну характеристику дистального відрізка сідничого нерва через 3 тижні після пошкодження в трьох групах тварин за допомогою гістологічних методів. Дослідження свідчить, що найефективніше процес регенерації пошкодженого сідничого нерва протікає у тварин, яким проводили фармакологічну корекцію церебралом.
Keywords: периферійний нерв; регенерація; церебролізин; церебрал