СТРУКТУРНІ ЗМІНИ ЕПІНЕВРІЮ СІДНИЧОГО НЕРВА ЩУРА ЗА УМОВ ВПЛИВУ ВИСОКОЧАСТОТНОЇ ЕЛЕКТРОЗВАРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ - Корсак, А.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Використання електрохірургічних пристроїв широко розповсюджене в клінічній практиці, проте недостатність відомостей про особливості їх впливів на органи нервової системи обмежує застосування цих приладів в нейрохірургії. Експеримент проводили на шурах-самцях лінії Вістар. В даному дослідженні вивчали морфологію епіневрію травмованого периферійного нерва після безпосереднього впливу електрохірургічного інструменту на периферійний нерв в режимі зварювання живих м'яких тканин організму та біполярної коагуляції. Контролем були псевдооперовані щури. Через 1, 6, 12 тижнів та безпосередньо після операції проводили гістологічне дослідження фрагментів епіневрію із місця впливу. Використовували метод виготовлення напівтонких зрізів. Використання високочастотного електрохірургічного інструменту в режимі зварювання призводить до прискорення процесу відновлення епіневрія, що робить цей метод перспективним для застосування в клінічній практиці.
Keywords: травми периферійних нервів; біполярна коагуляція; електрозварювання біологічних тканин