ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРНОЇ ТА МОРФОМЕТРИЧНОЇ РЕОРГАНІЗАЦІЇ СУДИН ЛЕГЕНЬ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ТЕРМІЧНІЙ ТРАВМІ - Небесна, З.М.; Волков, К.С.; Литвинюк, С.О. (Світ медицини та біології, 2015)
В експерименті на статевозрілих білих щурах-самцях проведені гістологічні та морфометричні дослідження легень після термічної травми. Встановлено, що ступінь структурних та морфометричних змін судин органу залежить від терміну досліду. В ранні терміни після опікового ураження (1-7 доби експерименту) встановлені пристосувально-компенсаторні зміни та початкові ознаки деструкції судинних компонтів органу. В пізні терміни (14-21 доби досліду) виявлені значні деструктивно-дегенеративні судинні розлади.
Keywords: судини легень; гістологічні і морфометричні зміни; термічна травма