МІКРОМОРФОМЕТРИЧНІ ЗМІНИ В СЕЛЕЗІНЦІ ЩУРІВ У ПЕРШІ 7 ДІБ ПІСЛЯ ОПІКУ ШКІРИ ТА ПРИ ВВЕДЕННІ КОЛОЇДНИХ ГІПЕРОСМОЛЯРНИХ РОЗЧИНІВ - Очеретна, Н.П. (Світ медицини та біології, 2015)
В роботі, на лабораторних білих щурах-самцях масою 155-160 г вивчені стереометричні зміни відносного обєму білої і червоної пульпи селезінки при дії інфузійних препаратів 0,9% розчину NaCl, лактопротеіну з сорбітолом та HAES-LX-5% через 1, 3 і 7 діб без опіку та після опікового пошкодження шкіри ІІ-ІІІ ступеню з площею ураження 21-23 % поверхні тіла. Встановлено відсутність змін даних стереометричних показників при введенні тваринам без опіку шкіри протягом перших семи діб даних розчинів. При використанні інфузійних колоїдних гіперосмо-лярних розчинів лактопротеїну з сорбітолом та HAES-LX-5% починаючи з третьої доби після опіку шкіри спостерігається виражена позитивна корекція змін відносного об’єму білої і червоної пульпи селезінки, порівняно із застосуванням 0,9 % розчину NaCl.
Keywords: селезінка; щури; стереометрія; опік шкіри; колоїдні гіперосмолярні розчини