ІНСУЛІНОПОДІБНИЙ ФАКТОР РОСТУ-1 У ПАТОГЕНЕЗІ ХРОНІЧНОГО АЛКОГОЛЬНОГО УШКОДЖЕННЯ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП - Рикало, Н.А.; Яровенко, Л.О. (Світ медицини та біології, 2015)
В останнє десятиріччя, хронічні дифузні хвороби печінки через високий рівень захворюваності та небезпечні для життя наслідки відносяться до актуальних проблем сучасної медицини. Актуальним питанням є дослідження молекулярних механізмів репаративної регенерації патологічно зміненої печінки та впливів на дані процеси медикаментів. Перспективним являється вивчення рівня інсуліноподібного фактора росту-1 (ІGF-1) у щурів різного віку при хронічному алкогольному ушкодженні печінки та за умов фармакокорекції кверцетином та L-аргініном L-глутаматом, а також дослідження кореляційних взаємозв’язків між ІGF-1 та змінами біохімічних показників сироватки крові. Доведено, що при хронічному алкогольному ураженні печінки відбувається зменшення концентрації ІGF-1 у тварин усіх вікових груп, яке корелює із біохімічними маркерами синдромів цитолізу та холестазу. Встановлено, що за умов фармакокорекції L-аргініном L-глутаматом достовірно збільшується рівень ІGF-1, при цьому наявні прямі достовірні кореляційні зв’язки з показниками функціонального стану печінки, що вказує на відновлення структури паренхіми печінки та її функціонального стану за рахунок активації репаративної регенерації. Одержані дані свідчать, що гепатопротектор L-аргінін L-глутамат володіє більш позитивним впливом на процеси репаративної регенерації у порівнянні із кверцетином.
Keywords: вікові особливості; хронічне алкогольне ушкодження печінки; інсуліноподібний фактор росту-1; біохімічні показники