ОСОБЛИВОСТІ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В ДІАГНОСТИЦІ ПРИЧИН ХРОНІЧНИХ ТАЗОВИХ БОЛЕЙ У ЖІНОК - Ібадова, Ш.Т. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті наводиться огляд даних літератури про метод ультразвукового дослідження в діагностиці причин хронічних тазових болів у жінок. Метод ультразвукового дослідження органів малого тазу у жінок є невід'ємною частиною діагностичного алгоритму в сучасній гінекологічній практиці.В даний час доведено високу діагностична цінність ультразвукового дослідження в поєднанні з кольоровим доплерівським картуванням. Перспективність цього методу пояснюється його неінвазивністю, безпекою, відсутністю іонізуючого опромінення, що дозволяє багаторазове повторення дослідження. Ультразвукове дослідження із застосуванням колірного картування і спектральної доплерографії дозволяє визначити діаметр судин, швидкість кровотоку в них, а також судити про ефективність виконаної операції і проведеного лікування в цілому. Висока інформативність, простота виконання і можливість застосування в масових оглядах зробили ультразвукове дослідження універсальним для діагностики захворювань органів малого таза у жінок. Разом з тим, ультразвукове дослідження, володіючи рядом безперечних переваг, не завжди дозволяє точно діагностувати деякі патологічні процеси внутрішніх геніталій, які можуть бути причиною хронічного тазового болю у жінок.
Keywords: хронічна тазовий біль; ультразвукове дослідження; діагностика