СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ Й ФІЗІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ БЛУКАЮЧОГО НЕРВА В ШКТ - Сулаєва О. М., (Світ медицини та біології, 2015)
В огляді проведено аналіз ролі блукаючого нерва у підтримці структурно-функціонального гомеостазу гастродуоденальної зони. Обговорюються характеристики аферентних нервів блукаючого нерва у гастродуоденальній зоні; вплив афферентів вагуса на адаптаційні реакції у слизовій оболонці шлунка та дванадцятипалої кишки; регуляція продукції слизу і кислоти з боку еферентних волокон блукаючого нерва; механізми зворотного зв'язку в контролі кислотопродукції. Незважаючи на те, що блукаючий нерв є потужним стимулятором продукції соляної кислоти, він за фізіологічних умов забезпечує оптимальну цитопротекцію та адаптацію функціонування різних структур слизової оболонки ГДЗ до впливу пептичних факторів.
Keywords: гастродуоденальна зона; блукаючий нерв; ацетилхолін