СУЧАСНІ АСПЕКТИ ПРОМЕНЕВОЇ ДІАГНОСТИКИ РАКУ ШИЙКИ МАТКИ - Дубініна В. Г., V.; Лук'янчук, О.В.; Демидова Е. А., E.A. (Світ медицини та біології, 2015)
Вперше на великому клінічному матеріалі вивчені можливості комплексної променевої діагностики в обстеженні хворих поширеним раком шийки матки. Розроблено ЕГ, КТ, МРТ - семіотика інвазивного раку шийки матки відповідно стадій патологічного процесу. Уточнена роль сучасних методів променевого обстеження у визначенні поширеності пухлинного процесу. Вивчено можливості ЕГ, КТ, МРТ в оцінці первинного пухлинного вогнища, інвазії РШМ в піхву і теломаткі, поширенні пухлини в параметральнуклітковину, сечовий міхур і пряму кишку. Проведено порівняльний аналіз інформативності ЕГ, КТ та МРТ в діагностиці специфічного ураження заочеревинних лімфатичних вузлів і залученні в патологічний процес органів сечовивідної системи. Визначено місце методів променевої діагностики в оцінці ефективності лікування раку шийки матки. Детально вивчено променева картина повної і часткової ремісії, стабілізації, а також прогресування захворювання.Матеріали і методи: Робота заснована на результатах обстеження 120 хворих поширеним РШМ. Діагноз захворювання у всіх випадках верифіковано гістологічно.Вік 66.6% хворих припадав на 4-5 декади життя. У більшості обстежених хворих була встановлена III стадія РШМ (66.7%), двосторонній параметральну варіант (56%), змішана форма росту пухлини (57.5%). За гістологічною структурою переважав плоскоклітинний незроговілий рак (44.2%).Результати: була сформульована променева семіотика згідно стадіям захворювання, розроблені чіткі МРТ / КТ - критерії характеризують інфільтрацію параметральной клітковини, інвазію пухлини в сечовий міхур і пряму кишку, поширення пухлини в тіло матки і піхву.Висновки: на підставі отриманих результатів сформульований алгоритм променевого обстеження, розроблено практичні рекомендації для онкогінекологів.
Keywords: рак шийки матки; променева семіотика; стадирование