ПРОФІЛАКТИКА ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ РАНОВИХ УСКЛАДНЕНЬ У ХВОРИХ З ВЕНТРАЛЬНИМИ ГРИЖАМИ ПОЄДНАНИМИ З ОЖИРІННЯМ - Лавренко, Д.О. (Світ медицини та біології, 2015)
В умовах хірургічного відділення багатопрофільного лікувального закладу проведено аналіз результатів лікування 166 пацієнтів з ВГ та ожирінням. Хворих поділено на 2 групи: 30 хворих які лікувались за запропонованою методикою (основна група, період 2012-2015 роки), та 136 хворих, які лікувались за традиційною лікувальною тактикою (група порівняння, період 2009-2012 роки). Для покращення результатів хірургічного лікування хворих з ветральними грижами та ожирінням було запропоновано та використано методику, яка базується на комплексній профілактиці післяопераційних ранових ускладнень на всіх етапах периопераційного періоду. Згідно проведенного аналізу перебігу післяопераційного періоду у хворих основної групи, вдалося досягти зниження кількості ранових ускладнень.
Keywords: вентральна грижа; ожиріння; ранові ускладнення; профілактика післяопераційних ускладнень