УЛЬТРАЗВУКОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ГОСТРИХ ТА ХРОНІЧНИХ ОДОНТОГЕННИХ ПІДНИЖНЬОЩЕЛЕПНИХ ЛІМФАДЕНІТІВ У ДІТЕЙ - Ксьонз, І.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою роботи було вивчення особливостей ультразвукової картини при гострому гнійному та хронічному гіперпластичному одонтогенному піднижньощелепному лімфаденіті у дітей.В результаті дослідження проведено аналіз обстеження 40 хворих на гострий гнійний одонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт та 10 дітей хворих на хронічний гіперпластичний одонтогенний піднижньощелепний лімфаденіт у віці від 7 до 12 років. Аналіз даних доплерівського сканування у хворих на гострий гнійний піднижньощелепний лімфадентіт дозволив встановити, що тривалість періоду від початку захворювання до звернення за допомогою, а також вид ймовірного етіологічного чинника, значно впливає на характер порушень гемоциркуляторного русла. Ступінь кровопостачання знаходиться в прямій залежності від строків, які розділяють первинні клінічні прояви і час звернення за допомогою. Чим він менш тривалий, тим більше інтенсивність кровообігу в ділянці запалення, що створює кращі умови для репаративної регенерації після оперативного втручання. Сонографічна картина при хронічному гіперпластичному одонтогенному піднижньощелепному лімфаденіті характеризувалась збільшенням розмірів, гіперехогенністю та підвищенням периферійного опору судинного компоненту.
Keywords: ультрасонографія; діти; піпнижньощелепний лімфаденіт