ОСОБЛИВОСТІ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ КЛІТИННИХ ЕЛЕМЕНТІВ ПАРОДОНТУ ПІСЛЯ ПРЕПАРУВАННЯ ЗУБІВ - Цветкова, Н.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Зубне протезування – це не тільки відновлення анатомічної форми і функції жувального апарату, але й засіб, що може застерегти розвиток патологічних процесів у порожнині рота та порушення функції інших органів. Найбільші зміни та негативний вплив при протезуванні незнімними протезами виявляються під час препарування зубів. Навколо зубні тканини зазнають значного травмування часточками емалі, дентину та алмазного покриття інструменту, що відокремилися під час препарування. Встановлено, що набряк у періодонті протягом кореня розвивається не однаково, у даній ділянці не виражені лейкоцитарна і фібробластична реакції, знижена реакція інших клітинних елементів і зменшується «набряк» кісткової тканини.
Keywords: препарування; слизова оболонка; клітинні елементи