ВПЛИВ ОДНОКРАТНОГО ВИКОРИСТАННЯ СУКЦИНАТУ НАТРІЮ НА ПРОЦЕСИ ВІДНОВЛЕННЯ ФУТБОЛІСТІВ ПІСЛЯ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ В РІЗНИХ ЗОНАХ ІНТЕНСИВНОСТІ - Чернєв О. В., (Світ медицини та біології, 2015)
В залежності від спрямованості тренувального процесу мають постійно відбуватися зміни у аеробній і анаеробній системах енергозабезпечення. В навчально-тренувальному процесі необхідно приділяти увагу роботі як у аеробній так і анаеробній системах енергозабезпечення. Якщо в циклі превалює робота в аеробні зоні (режими 1-3) це негативно позначається на анаеробних можливостях. Навпаки робота в анаеробній зоні (4а, 4б) спрямована на розвиток швидкісних якостей призводить до погіршенню загальної витривалості. Зрозуміло що гарний спортивний результат можливий тільки за рахунок оптимального співвідношення різних фізичних якостей. Цілком зрозуміло, що застосування таких субстанцій, які мають позитивний, нормалізуючий вплив на внутрішньоклітинні енергетичні механізми й відповідно оптимізують адаптаційні процеси та не забороненні до вживання в спорті відповідно міжнародного стандарта «Заборонений список» Всесвітньої антидопінгової агенції, дозволить підвищити ефективність тренувального процесу за рахунок підвищення інтенсивності окремого тренувального заняття, і надати додаткових можливостей отримання більш високого результату при змагальній діяльності.
Keywords: спортсмени; лактат; сукцинат натрію; функціональний стан