МОРФОЛОГІЯ ЧЕРВОНОГО КІСТКОВОГО МОЗКУ І ЕРИТРОЇДНОГО ПАРОСТКА ЩУРІВ У НОРМІ - Білаш, С.М.; Борута, Н.В.; Шепітько, В.І.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті представлена структурно-функціональна організація червоного кісткового мозку стегнової кістки статевозрілих білих щурів в нормі. Встановлено, що його строма представлена кістковими балками і ретикулярною тканиною. В ретикулярній тканині виявлено велику кількість кровоносних судин в основному синусоїдних капілярів. У петлях ретикулярної тканини знаходяться гемопоетичні клітини на різних стадіях розвитку які згруповані в острівці. Проведена деталізація будови червоного кісткового мозку в нормі розширює уявлення про механізм кровотворення, що в подальшому дозволить встановити основні ланки патогенезу захворювань системи крові.
Keywords: кровотворення; червоний кістковий мозок; еритробластичний острівець; морфометрія