МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ПЕРИФЕРІЙНОГО НЕРВА ЩУРІВ ЧЕРЕЗ 6 ТИЖНІВ ПІСЛЯ ПОШКОДЖЕННЯ ТА ФАРМАКОЛОГІЧНОЇ КОРЕКЦІЇ - Демидчук, А.С. (Світ медицини та біології, 2015)
Метою даного дослідження було проведення порівняльного морфологічного аналізу периферійного нерва щурів за умов застосування нейропептидних засобів та без фармакотерапії через 6 тижнів після його пошкодження.Дослідження проведене на білих щурах, які були поділені на три групи. Тваринам I, II та III груп відтворили експериментальну модель травми сідничого нерва. У післяопераційному періоді щурам першої групи фармакотерапія не проводилась. В другій групі щурам в післяопераційному періоді внутрішньоочеревинно вводили щоденно протягом 21 дня церебролізин у дозі 0,02 мг/кг, тваринам третьої групи внутрішньоочеревинно вводили щоденно протягом трьох днів церебрал у дозі 0,02 мг/кг. Досліджували морфологічну характеристику периферійного відрізка сідничого нерва через 6 тижнів після пошкодження в трьох групах тварин за допомогою гістологічних методів. Проведене дослідження свідчить, що у тварин, яким проводили фармакологічну корекцію церебралом, процес регенерації сідничого нерва за умов його пошкодження протікає найефективніше.
Keywords: периферійний нерв; регенерація; церебролізин; церебрал