ДОСЛІДЖЕННЯ АНТИКОНВУЛЬСИВНОЇ АКТИВНОСТІ N-(-4-ДИФТОРОМЕТОКСИФЕНІЛ)-N'-1,2,2-ТРИМЕТИЛПРОПІЛ-N"-ЦІАНОГУАНІДИНУ - Денисюк, О.М. (Світ медицини та біології, 2015)
Досліджена протисудомна активність нового представника активаторів К+-каналів з групи похідних ціаногуанідину, а саме N-(-4-дифторометоксифеніл)-N'-1,2,2-триметилпропіл-N"-ціаногуанідину (флокалін) у лабораторних щурів. В якості експериментальних моделей були взяти судоми, викликані хемоконвульсантами (коразол і кордіамін) та максимальним електрошоком. Встановлено, що флокалін (1 мг/кг) виявляв антиконвульсивну дію, що проявлялось вірогідним подовженням тривалості латентного періоду до початку конвульсій та зменшенням тривалості та вираженості судом, вірогідним зменшенням летальності тварин порівняно з контрольною групою. При цьому досліджувана сполука дещо поступалася референс-препарату карбамазепіну (62 мг/кг). Отримані результати підтверджують доцільність подальшого всебічного вивчення флокаліну на предмет створення на його основі нового вітчизняного церебропротекторного засобу з політропними фармакологічними властивостями.
Keywords: гостре порушення мозкового кровотоку; судоми; активатори К+-каналів; флокалін; карбамазепін