ІМУНОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ТВАРИН РІЗНОГО ВІКУ НА МОДЕЛІ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОГО ЗАПАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Коваленко Т. І.,; Мінухін В. В.,; Клімова О. М., (Світ медицини та біології, 2015)
У роботі було показано, що молоді тварини більш реагували на введення бактеріальної суспензії P.aeruginosa, а старі експериментальні тварини на введення суспензії Е.соli. Первинний гуморальний фактор імунної відповіді був знижений тільки у молодих експериментальних тварин. Також прийшли до висновку, що результат запалення у експериментальних тварин залежить від вікових особливостей, від функціонального стану факторів вродженого імунітету, від бактерій різної видової приналежності та від стадії запального процесу.
Keywords: P.aeruginosa та Е.соli; вік експериментальних тварин; клітинний та гуморальний імунітет; фагоцитарна активність; комплемент; ЦІК