ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНА АНЕМІЯ: ВПЛИВ СУБСТАНЦІЇ НАНОЧАСТИНОК ЗАЛІЗА НА МЕЙОТИЧНЕ ДОЗРІВАННЯ ООЦИТІВ І СКОРОТЛИВІСТЬ МАТКИ - Литвиненко, А.П.; Блашків, Т.В.; Рєзніченко, Л.С.; Вознесенська, Т.Ю.; Грузіна, Т.Г. (Світ медицини та біології, 2015)
Досліджували вплив субстанції наночастинок нуль-валентного заліза (Fe0, НЧЗ) на функціональний стан органів репродуктивної системи за умов експериментальної залізодефіцитної анемії у мишей (ЗДА). Встановлено, що за умов ЗДА п’ятикратне внутрішньовенне введення НЧЗ зумовлює покращення якості ооцитів та нормалізує скоротливість оваріального і цервікального відділів матки у мишей.
Keywords: залізодефіцитна анемія; наночастинки нуль-валентного заліза; ооцити; оваріальний та цервікальний відділи матки