ФАРМАКОДИНАМІЧНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ТОЛЕРАНТНОСТІ ДО ДІЇ ПРОТИСУДОМНИХ ЗАСОБІВ - Мовчан, О.Д. (Світ медицини та біології, 2015)
Зниження чутливості до базових антиконвульсантів фенобарбіталу, карбамазепіну, вальпроату натрію при їх тривалому застосуванні потребує розкриття механізмів розвитку толерантності для пошуку шляхів її подолання.Мета дослідження - визначення функціонального стану нейромедіаторних систем з використанням селективних агоністів і антагоністів різних типів рецепторів. Досліджена участь ГАМК-, гліцин- та глутаматергічної систем мозку в механізмах дії протисудомних засобів. Показано, що у толерантних тварин нівелюється дія антиконвульсантів фенобарбіталу, карбамазепіну, вальпроату натрію на моделях коразолових, пікротоксинових, бікукулінових та тіосемікарбазидних судом. Не встановлено відмінностей у функціонуванні гліцин- і глутаматергічної систем між нетолерантними тваринами і тваринами, толерантними до дії фенобарбіталу і карбамазепіну.
Keywords: протисудомні засоби; толерантність; ГАМК-; гліцин- та глутаматергічні системи