ДОСЛІДЖЕННЯ АКТИВНОСТІ АНТИСЕПТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ ДЕКАМЕТОКСИНУ, МІРАМІСТИНУ В РІЗНИХ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ УМОВАХ - Стукан, О.К. (Світ медицини та біології, 2015)
Застосування вітчизняних антисептичних препаратів в медицині дозволило значно покращити ефективність профилактики та лікування багатьох захворювань інфекційного генезу. Відомо, що вони проявляють активність в присутності продуктів тканинного розпаду; діють в кислому та лужному середовищах, не викликають місцеву подразнювальну дію. Лікарські фіксовані форми на основі декаметоксину володіють біостатичною та мікробоцидною дією щодо бактерій, вірусів, грибів, а також детоксикуючою дією щодо стафілококового, дифтерійного екзотоксинів, мають гарну регенеративну та протиалергійну дію. Дослідження проведено на клінічних та музейних штамах стафілокока та кишкової палички методом стандартних серійних розведень. Результати досліджень показали високу активність та ефективність препарату декаметоксину.
Keywords: антисептичні препарати; протимікробна активність; клінічні штами; мікробне навантаження; гнійно-септичні ускладнення