УЛЬТРАСТРУКТУРНА ХАРАКТЕРИСТИКА НЕЙРОНІВ ІНТРАМУРАЛЬНИХ ГАНГЛІЇВ ТОВСТОЇ КИШКИ В РАННІ ТЕРМІНИ ПІСЛЯ ДИСТАЛЬНОЇ РЕЗЕКЦІЇ ТОНКОЇ КИШКИ - Федорак, В.М. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті наведені результати дослідження ультраструктурного стану нейронів інтрамуральних гангліїв відділів товстої кишки на 7-14 доби після дистальної резекції тонкої кишки. Дослідження виконано на 40 білих безпородних статевозрілих щурах-самцях. Забір матеріалу проводився з ділянок сліпої, ободової та прямої кишок на 7 та 14 доби. Вивчення матеріалу проводили на електронному мікроскопі ПЗМ-125 К, при прискорюючій напрузі 75 кВ, з наступним фотографуванням при збільшеннях від 3600 до 24000 разів. Дистальна резекція тонкої кишки призводить до значного пошкодження нервових клітин інтрамуральних сплетень товстої кишки щурів в ранні терміни експерименту, що супроводжуються розвитком ультраструктурних змін і загибеллю частини нейронів. Причому найбільш виражені зміни відмічені в м’язово-кишковому сплетенні сліпої кишки, менш помітні вони по мірі віддалення від неї і наближення до прямої кишки. Таким чином, на 7-14 доби експерименту в інтрамуральному нервовому апараті відділів товстої кишки переважають реактивно-дистрофічні зміни, що супроводжуються функціональною напруженістю структур.
Keywords: дистальна резекція тонкої кишки; товста кишка; інтрамуральний нервовий апарат