ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ПРИ ВВЕДЕНІ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ І ГОСТРОМУ АСЕПТИЧНОМУ ЗАПАЛЕННІ ОЧЕРЕВИНИ У ЩУРІВ - Шепітько, К.В. (Світ медицини та біології, 2015)
При введенні кріоконсервованой плаценти встановлено збільшення середньої кількості ЕС- та ЕСL-клітин, що сприяло більшій проникності судинної стінки та сполучної тканини власної пластинки на 3-7 доби. Зменшення кількості Р-клітин знижує секрецію панкреатичного соку та моторику жовчного міхура. При моделювання гострого асептичного запалення зменшувалась кількість ЕС-клітин та збільшувалась кількість ЕСL-клітин, що проявлялось максимально на 14-21 доби. Відновлення представництва ендокриноцитів відбувалось найповільніше і на 30 добу спостереження не завжди відповідало значенням інтактної групи.
Keywords: Плацента; ендокриноцит; запалення дванадцятипала кишка