БЕЗПЕРЕРВНА ОСВІТА ЛЮДЕЙ В ПЕРІОД ГЕРАГОГІЧНОЇ ПОСТПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЇ В МІСТІ ПОЛТАВА ТА ЇЇ РОЗВИТОК - Звєрєва, В.В.; Зайцев, А.В. (Світ медицини та біології, 2015)
В ході проведеного психологічного дослідження, визначається вплив безперервної освіти на успішність соціалізації особистості «третього віку». Показано, що зниження інтелектуальної активності, можна попередити завдяки цілеспрямованому навчанню і праці. Реалізована в Україні соціальна політика поступово створює умови для активного включення в процеси реформ тільки економічно активного населення (18-60 рр.). При цьому виключається більша соціально-демографічна група людей, яка знаходиться в посттрудовій фазі. Цим громадянам передбачена пасивна роль отримувача і споживача соціальних благ, з наданням захисту. Розуміння освіти літніх, що йде з часів античності (періоду розпаду рабовласницьких відносин), не змінилося, в принципі, до сьогодні. У роботі надаються дані порівняльного аналізу ціннісних і смисложиттєвих орієнтацій літніх, які вже навчаються і тих, хто не має до цього ніякого відношення. Для того, щоб обґрунтувати формування безперервної освіти, було застосовано вивчення освітніх потреб геронтогруп. Розроблено перспективний план роботи, щодо успішної соціальної адаптації. Отже, освітній процес сприймається як необхідна частина системи освіти, супроводжуючи людину протягом всього життя.
Keywords: соціалізація; герагогіка; геронтоосвіта; самооцінка