ФАКТОРИ РИЗИКУ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ ФОРМУВАННЮ СИСТЕМНОГО ОСТЕОПОРОЗУ ТА ОСТЕОПЕНІЇ ПРИ ДИФУЗНОМУ ТОКСИЧНОМУ ЗОБІ - Герасименко, Л.В. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті наведені дані щодо вивчення факторів ризику, які сприяють формуванню структурно-функціональних порушень кісткової тканини при дифузному токсичному зобі та оцінці метаболізму кісткової тканини, а також проведено аналіз кореляційних зв'язків між показниками ультразвукової кісткової денситометрії, рентгеноморфометричного аналізу кісток і рівнем статевих, тиреоїдних і кальційотропних гормонів. В результаті дослідження було виявлено, що підвищення рівня кортизолу в крові хворих із дифузним токсичним зобом призводить до зниження мінеральної щільності кісткової тканини в аксіальному скелеті як у жінок в менопаузі, так і у чоловіків.Достеменних зв'язків між рівнем кальцитоніну в крові і параметрами ультразвукової кісткової денситометрії і рентгенморфометрії у хворих досліджуваних груп виявлено не було. Проведений аналіз виявив, що факторами ризику формування системного остеопорозу та остеопенії у хворих із дифузним токсичним зобом є: високий рівень трийодтироніну і кортизолу в крові, низький рівень естрадіолу, похилий вік і велика тривалість захворювання. Позитивний вплив на кісткову тканину у хворих із дифузним токсичним зобом здійснюють високий рівень остеокальцину, тестостерону і вільного тироксину в крові.
Keywords: остеопороз; остеопенія; фактори ризику; дифузний токсичний зоб