РОЛЬ ПРОТЕЇНКІНАЗИ А У ПОРУШЕННІ АГРЕГАЦІЇ ТРОМБОЦИТІВ СЕРЕД ХВОРИХ З КРОВОТЕЧАМИ З ВИРАЗОК ГАСТРОДУОДЕНАЛЬНОЇ ЗОНИ - Делій, В.Ю. (Світ медицини та біології, 2015)
З метою дослідження сигнальних механізмів порушення функціональної активності тромбоцитів та визначення їх впливу на характеристики гемостазу за умов гострих кровотеч з виразок гастродуоденальної зони було проведено аналіз відповідь модулюючих ефектів інгібітору протеїнкінази А (толбутаміду) на АДФ-індуковану агрегацію тромбоцитів. У дослідження були включені 40 хворих чоловічої статі віком 521,7 років з гострими кровотечами з виразок гастроуденальної зони, у 9 з яких розвивалися повторні кровотечі. Контрольну групу склали 8 волонтерів відповідного віку та статі. Вплив інгібітору ПКА на АДФ-індуковану агрегацію тромбоцитів досліджували на момент госпіталізації та за 3 доби від початку лікування. Використання інгібітору ПК А у контрольній групі знижувало агрегацію тромбоцитів, індуковану АДФ, в той час як у хворих з кровотечами результати аналізу не дозволили встановити статистично значимої різниці (р=0,71 для АДФ). Це було пов’язане з різноманітністю вектора та амплітуди змін. Встановлено, що негативна роль ПКА у функціональній активності тромбоцитів асоційована із повторною кровотечею. На третю добу ПКА набуває роль позитивного регулятору у системі внутрішньоклітинної сигналізації тромбоцитів.
Keywords: тромбоцити; виразкова кровотеча; протеїнкіназа А