ЕТІОЛОГІЧНІ ТА ІНШІ ФАКТОРИ РОЗВИТКУ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ПРАЦІВНИКІВ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ - Корженевська Е. Р., E.P.; Северинівська, Є.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Проаналізовано ендогенні та екзогенні фактори, які впливають на рівень артеріального тиску і викликають артеріальну гіпертензію у залізничників П'ятихатського депо. З'ясовано, що головними чинниками, що впливають на розвиток гипертензионного захворювання, є постійна напруга, важка спадковість, підвищене вживання в їжу хлориду натрію ( 25-29 кг / мг), порушення обміну холестерину ( ≤1 ммоль; 40 мг / дл), підвищення артеріального тиску до «небезпечним значенням» (≥140-159 - ≥90-99), вік пацієнтів понад 40 років. Менш значимі фактори: гіподімамія, вживання алкоголю, шум, вібрація.
Keywords: артеріальна гіпертензія; адаптація; серцево-судинні захворювання; машиністи локомотивів