МОРФОЛОГІЧНИЙ СТАН СЕРЦЯ, ПЕЧІНКИ ТА ЛЕГЕНЬ ПІСЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ТЕРМІЧНОЇ ТРАВМИ В УМОВАХ ЗАСТОСУВАННЯ ПОДРІБНЕНОГО СУБСТРАТА КРІОЛІОФІЛІЗОВАНОЇ КСЕНОШКІРИ - Небесна, З.М.; Єрошенко, Г.А.; Тупол, Л.Д. (Світ медицини та біології, 2015)
В експерименті на статевозрілий білих щурах проведено дослідження морфологічного стану серця, легень, печінки при тяжкій термічній травмі та за умов застосування подрібненого субстрата кріоліофілізованої ксеношкіри. Встановлено, що глибокі опіки призводять до значних змін всіх структурних компонентів органів. Виявлено, що закриття рани після ранньої некректомії субстратом ксеношкіри запобігає розвитку деструктивних змін в м’язовій оболонці серця, легенях і печінці піддослідних тварин, позитивно впливає на перебіг регенераторних процесів та відносно нормалізує структурну організацію органів до кінця експерименту.
Keywords: серце; легені; печінка; морфологічні зміни; термічна травма; субстрат ліофілізованої ксеношкіри