БІОЕТИКА В МЕДИЦИНІ: СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ ТА ПРИНЦИПИ - Васкес Абанто Х. Е.; Васкес Абанто А. Е.; Арельяно Васкес С. Б. (Світ медицини та біології, 2015)
При реформуванні системи охорони здоров'я багатьох країн «переформатувати» потрібно і мислення людей щодо тієї самої клятви Гіппократа, яка є не чиміншим, як символом, можливо, не найбільш відповідним на сьогодні. Потрібно розглянути більш реальні принципи етики і моралі в медицині, які обов'язково включають в себе нормативно-правові аспекти суспільних відносин. У цьому зв'язку біоетика покликана бути тим самим інструментом. Етика і мораль медичного працівника є природним відображенням істинного індивідуального і професійного формування, яке в свою чергу суттєво може вплинути і на його людські якості. У цій статті даються базові основи діяльності медика щодо моральних стандартів медичної та дослідницької діяльності, які в різних періодах зазнали змін, продиктовані реаліями епохи і суспільства.
Keywords: етика; біоетика; мораль; медицина; колегіальність; медичні взаємини