МЕХАНІЗМИ ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ДЕЗАДАПТАЦІЇ У ХВОРИХ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Животовська Л. В.; Шкідченко О. І. (Світ медицини та біології, 2015)
Міждисциплінарне вивчення метаболічного синдрому в останні роки викликає великий інтерес багатьох дослідників. Показано зростання частоти виявлення даного синдрому з віком, що відбивається на якості життя пацієнтів та перешкоджає їх психосоціальної адаптації, блокуючи актуальні потреби особистості. Прояви метаболічного синдрому є потужним фруструючим фактором для хворих і служать підставою для формування хронічного стресу, яке значно знижує якість життя пацієнтів. Показано взаємозв'язок провідних компонентів метаболічного синдрому зі зміною біологічних ритмів. Комплексне та багатовимірне вивчення структури емоційних порушень у пацієнтів з метаболічним синдромом з урахуванням біоритмів дозволить розробити ефективні психотерапевтичні програми та поліпшити прогноз.
Keywords: метаболічний синдром; психосоціальна дезадаптація; психічні порушення; біологічні ритми