МЕДИКАМЕНТОЗНІ УРАЖЕННЯ ПЕЧІНКИ ПРИ ЛІКУВАННІ ПОРУШЕНЬ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ У ЖІНОК - Маслова Г. С. (Світ медицини та біології, 2015)
У статті наведені сучасні дані про провідні патогенетичні механізми виникнення медикаментозних уражень печінки на фоні лікування репродуктивної функції печінки у жінок. Описані основні шляхи метаболізму естроген- і гестагенвмісних препаратів із порівняльною характеристикою можливих гепатотоксичних реакцій окремих лікарських засобів. Використання естрогенів, гестагенів та їх комбінації, в тому числі і оральних контрацептивів, у пацієнток групи ризику може приводить до виникнення внутрішньо печінкового та зовнішньо печінкового холестазу, сприяти формуванню та прогресуванню жовчекам’яної хвороби, дещо рідше викликати розвиток стеатозу і стеатогепатиту, пеліозу. Відмічено, що медикаментозні ураження печінки з патогенетичної точки зору можуть проходити з перевагою синдрому холестазу, цитолізу або за змішаним типом. Наведений алгоритм діагностики гепатотоксичних реакцій та підходи до и подходы к медикаментозної корекції з урахуванням типу пошкодження гепатоцитів.
Keywords: медикаментозні ураження печінки; естрогени; гестагени; вагітність; гепатопротектори