ГЕНЕТИЧНІ КОМУНІКАЦІЇ В СИСТЕМІ «ПАРАЗИТ – ЖИВИТЕЛЬ» - Помогайбо, В.М.; Петрушов, А.В. (Світ медицини та біології, 2015)
Генетичні комунікації (горизонтальне, або латеральне перенесення генів) між різними, навіть чужорідними організмами є загальнобіологічним явищем і джерелом швидкої та масової мінливості організмів без мутацій та рекомбінацій. Вони здійснюються за допомогою векторів (вірусів, плазмід та мобільних генетичних елементів), за умови тісного фізичного контакту (копуляції, кон’югації, симбіозу, паразитизму, трансплантації), а також за допомогою паразитів-кур’єрів. В системі «паразит – живитель» генетичні комунікації відбуваються в обох напрямках. Подальше їх вивчення дозволить краще зрозуміти процеси геномної коеволюції та паразитарної епідеміології.
Keywords: генетичні комунікації; горизонтальне перенесення генів; паразит; живитель; вектори; фізичний контакт; коеволюція; паразитарна епідеміологія