МИШІ ПІЩАНКИ У СУЧАСНОМУ ЕКСПЕРИМЕНТІ - Похил, С.І.; Торяник, І.І.; Тимченко, О.М.; Чигиринська, Н.А.; Костиря, І.А. (Світ медицини та біології, 2015)
Представлена стаття присвячена дослідженню особливостей експериментального застосування мишей піщанок (родина мишевих, Muridae підвид- піщанкові, Gerbillinae) у медичній паразитології. Робота містить стислу історичну довідку щодо використання зазначених експериментальних тварин у сфері наукових дослідів, програм, проектів, їхніх напрямків, аналізу результатів, можливих перспектив. Фахівцями зауважені прерогативи та переваги застосування мишей у лабораторній практиці (70 % від загальної кількості всіх експериментальних тварин у світовій науці відводиться мишам). Авторами приведена узагальнена інформація відносно способів утримання піщанок у неволі, розпліднення, специфіка надання годівлі, звички, деякі аспекти зоопсихології та властивої їм природної соціалізації.
Keywords: миші піщанки; експеримент; медична паразитологія; історія; селекція; утримання; зоопсихологія